• In 3 termijnen betalen via IN3
 • De beste prijs-kwaliteit verhouding
 • Direct uit eigen fabriek in Nederland

Van ledikant tot boxspring: hoe maakt u de juiste keuze?

Van ledikant tot boxspring: hoe maakt u de juiste keuze?

Bent u op zoek naar een nieuw bed? Maar vindt u het lastig een keuze te maken tussen de verschillende soorten bedden en boxsprings?

Er is tegenwoordig ook heel veel keuze en er zijn grote verschillen in prijs en kwaliteit. Daarom gaan wij u proberen te helpen op een korte en bondige manier de verschillen te beschrijven en de mogelijkheden weer te geven. Uw uiteindelijke keuze blijft natuurlijk ook een gevoelskwestie en wij adviseren u zeker eens te gaan proef liggen, in de showroom van Beddenleeuw natuurlijk, om zelf de verschillen te ervaren, maar wat extra informatie kan u zeker op weg helpen bij uw keuze.

Meer over het ledikant

Een ledikant bestaat in de basis uit een houten of metalen frame op poten met daarin een bedbodem en een matras. Door te kiezen uit een lattenbodem en matras, stelt u een ledikant naar eigen wens samen.

De totale combinatie van deze producten, zorgt voor het bed zoals we dit al jaren kennen.

Het comfort en de veerkracht van een ledikant zijn volledig afhankelijk van het type matras, een eventuele topper, de gekozen lattenbodem en de vormgeving. Ook hierin zijn meerdere keuzemogelijkheden.

Meer over de Boxspring

Van origine zijn boxspring bedden, inmiddels afgekort tot boxsprings, hotelbedden en worden ze nog steeds veel in hotels gebruikt. Dit komt voornamelijk door het gemak bij het opmaken en omdat de kans op beschadigingen minimaal is.

Een boxspring betekent letterlijk vertaald een “bak met veren” of een onderstel op pootjes (box). In dit onderstel zitten springveren verwerkt, die over de hele breedte van het bed veerkracht bieden.

Door de combinatie van de gestoffeerde matrasdrager (de bedbodem) met het pocketveer matras, waarbij twee lagen vering met elkaar gecombineerd worden, krijgt het lichaam extra ondersteuning en zorgt dit voor een optimaal ligcomfort.

Wat zijn de overeenkomsten en verschillen?

De overeenkomsten zijn dat beide soorten bedden opgebouwd worden uit verschillende onderdelen en naar keuze afgewerkt kunnen worden met een topper voor extra luxe en comfort.

Maar wat zijn de belangrijkste verschillen?

 • Waar een boxspring bestaat uit een compleet slaapsysteem, bestaat een normaal bed uit een los frame met lattenbodem en los matras. Eventueel kunnen beide bedden verder uitgerust worden met een topmatras.
 • Een boxspring zorgt altijd voor veel gemak, comfort en een luxe uitstraling. Hierdoor ligt u prettiger en zachter dan op een lattenbodem.

Bij een ledikant of traditioneel bed is het vooral van belang een geschikt matras te vinden dat goed bij u en uw lichaam past.

 • In vergelijking met een normaal bed neemt een boxspring over het algemeen minder ruimte in dan een traditioneel bed, ook al oogt een boxspring soms massiever of kamervullend.

Hebt u dus weinig ruimte? Dan is dit zeker een belangrijk punt om rekening mee te houden.

Tip: er zijn ook boxsprings met opbergruimte die het nog aantrekkelijker maken

 • Een ledikant is vanwege het metalen of houten frame eenvoudiger schoon te maken dan een boxspring waarbij de bedbodem meestal van stof gemaakt is.

Wat zijn de voordelen van een ledikant?

 • Bij een ledikant kunt u makkelijker onder het bed zuigen, het matras ventileert goed vanwege de lattenbodem en een houten of metalen bed trekt geen stof aan.
 • U heeft bij een ledikant minder snel last van stof en huisstofmijt, daarom kunt u dan beter voor een ledikant kiezen. Wel zijn er naast stof nu ook kunstlederen boxsprings verkrijgbaar die weer minder stof aantrekken en wel geschikt zijn bij een allergie.
 • Een ander voordeel van een traditioneel bed is dat het een relatief goedkope oplossing is om lekker te slapen. Door het stevige frame blijft het matras goed op zijn plek liggen en zal het dus niet schuiven.

Wat zijn de voordelen van een boxspring?

 • De bodem van een ledikant kan eventueel in een verstelbare uitvoering worden geleverd die handmatig of elektrisch bediend kan worden. Er is grote keuze in ledikanten wat betreft vormgeving (klassiek, strak, modern), materiaal (hout, metaal), kleur en matrasopties.
 • De combinatie van de verende bedbodem, het matras met pocketvering en daarop een voor iedereen persoonlijk aan te passen topper, geeft veel ondersteuning en een gelijkmatige verdeling van het lichaamsgewicht bij het slapen. Het voelt heerlijk zacht en zorgt juist daarom voor veel comfort. Zo ontstaat de ideale combinatie van een luxe uitstraling en het ultieme slaapcomfort.
 • Een boxspring is een stuk hoger dan een traditioneel bed en zorgt daardoor dat u een stuk prettiger in- en uit kunt stappen. Voor mensen die wat minder mobiel zijn, zwanger zijn of wat ouder beginnen te worden is de hogere instap ook een stuk praktischer.
 • De hoogte van het bed maakt het verschonen en opmaken hiervan een stuk gemakkelijker omdat u gewoonweg minder diep hoeft te bukken.
 • Een boxspring bestaat voornamelijk uit matrassen met veren met veel open ruimte. Die open ruimte zorgt voor een perfecte ventilatie. Omdat mensen nogal zweten tijdens het slapen, is de ventilatie en vochtafvoer uitermate belangrijk zodat de matrassen ook fris en schoon blijven. Bij traditionele bedden ziet u in de loop der tijd vochtplekken ontstaan die veroorzaakt worden door een beperkte ventilatie en slechte vochtafvoer.
 • Doordat er minder druk op de matrassen is van de bedbodem is er veel minder sprake van slijtage of materiaalmoeheid. De kans op beschadigingen is ook minimaal. Dat zorgt ervoor dat uw bed een stuk langer mee kan. Het bed zelf gaat zeker ruim 20 jaar mee en wij adviseren u om na ongeveer 10 jaar de toppers te vervangen.
 • U kunt uw boxspring geheel aanpassen aan de stijl van uw slaapkamer door de grote keuze in ontwerpen, kleuren en materialen. Maar bijvoorbeeld ook elektrische boxsprings die het nog luxer maken.
 • Een goede boxspring, inclusief matrassen, wordt steeds beter betaalbaar en dus voor iedereen een optie. Bij Beddenleeuw kunt u zelfs kiezen tussen budget boxsprings en luxe boxsprings die wat duurder zijn.

Wij hopen dat deze informatie u heeft geholpen bij het maken van een juiste keuze voor uw nieuwe bed. Mocht u neigen naar een boxspring, en wilt u ook als een leeuw slapen? Dan adviseren wij u graag bij het samenstellen van de ideale boxspring. U bent natuurlijk ook van harte welkom in onze showroom om te komen kijken, voelen en de voordelen zelf te ervaren.

Kiyoh klantbeoordeling
5516 beoordelingen
 • In 3 termijnen betalen via IN3
 • De beste prijs-kwaliteit verhouding
 • Direct uit eigen fabriek in Nederland

Volg ons op social media

Blijf op de hoogte van de laatste trends en acties én doe inspiratie op voor jouw slaapkamer!

20% extra korting + gratis extra's

Bekijk onze actie