• In 3 termijnen betalen via IN3
  • De beste prijs-kwaliteit verhouding
  • Direct uit eigen fabriek in Nederland

Wanneer is het tijd om uw matras te vervangen?

Wanneer is het tijd om uw matras te vervangen?

Een goed matras is erg belangrijk omdat u een groot deel van uw leven slapend doorbrengt. Een goede nachtrust is bepalend voor uw gezondheid en hoe u gedurende de dag functioneert. De gemiddelde levensduur van een matras is tien tot twaalf jaar maar verschilt enorm per materiaal en hoe intensief het matras gebruikt wordt.

Dus kijkt u eens goed hoe lang u uw matras al heeft en of u nog wel prettig slaapt.

Wanneer u last heeft van fysieke klachten

Wordt u weleens vermoeid wakker zonder duidelijke reden of met een zere rug, stijve nek of spierpijn? De kans is groot dat u een matras heeft dat niet (of niet meer) bij uw slaaphouding past. Dan is het misschien tijd om uw matras te vervangen. Buikslapers slapen bijvoorbeeld fijner op een harder matras en zijslapers juist op een zachter exemplaar. Maar een matras dat té ver doorzakt zorgt voor fysieke klachten en moet worden vervangen.

Wanneer u kuilen ziet in het matras

De vering van uw huidige matras is heel belangrijk. Rolt u vaak naar het midden van het bed? Of zitten er zichtbare kuilen op de plekken waar u ligt? Negen van de tien keer is het matras dan aan het slijten en wordt het tijd om deze te vervangen. Want een versleten matras kan uw lichaam niet meer de juiste ondersteuning geven.

Ziet u vlekken of vochtkringen?

Vlekken, vochtkringen en eventuele vervelende geuren wilt u natuurlijk niet in uw bed hebben. Hiervan zijn transpiratievocht, bacteriën en schimmels de boosdoeners. Ook dan is het tijd om uw matras te vervangen!

Tijdens het slapen verliest u heel wat vocht en daarom is het belangrijk om het bed regelmatig goed te luchten. Maak hier dus een gewoonte van en sla elke morgen het dekbed even lekker open tot aan het voeteneind. Een open raam, of nog beter het dekbed lekker buiten uithangen is nog fijner.

Wat kunt u doen om de levensduur te verlengen?

Om zo lang mogelijk fijn op uw matras te kunnen slapen, is het belangrijk om hem fris en droog te houden.

Draai het matras regelmatig om en laat hem tijdens het verschonen eens een dag luchten.

Gebruik een molton en/of een topper om het matras goed te beschermen tegen vocht. Want een topper staat niet alleen prachtig en luxueus. Het is een goede en slimme manier om het matras van uw boxspring minder snel te laten slijten. Het draagt dus bij aan de levensduur en dus de duurzaamheid van uw matras en boxspring.

En vindt u het opmaken van het bed een lastige klus? Dan is een topdekmatras ook een uitkomst voor u! U hoeft namelijk alleen het beddengoed, inclusief de beschermende molton, op de bovenste matraslaag te verschonen en dat scheelt een hoop gedoe.

Welk type slaper bent u?

Het is ook belangrijk om te weten welk type slaper u bent.

Mensen die op hun buik slapen hebben namelijk een hard matras nodig om de rug zo recht mogelijk te houden. Als het matras te zacht is ligt u in een kuil en overstrekt u uw rug tijdens het slapen. Dit zorgt voor fysieke problemen.

Bij zijslapers is het belangrijk dat het matras niet te hard is maar dat de heupen en schouders wel goed worden ondersteund. Als het matras te hard is, worden de heupen en schouders te zwaar belast en krijgt het tussenliggende gedeelte te weinig ondersteuning.

Ook bij rugslapers is het belangrijk dat u niet een te hard matras neemt. Is uw slaaphouding in de afgelopen tijd anders geworden, dan is het dus ook mogelijk dat u een ander matras nodig heeft.

Welke verschillende type matrassen zijn er en wat is het verschil in levensduur?

De levensduur van een matras is sterk afhankelijk van het type. Koudschuim heeft in de basis bijvoorbeeld een langere levensduur dan bonell-vering. Dit is echter alleen zo als het gebruik van beide matrassen gelijk is. De levensduur hangt namelijk sterk samen met de belasting, frequentie van gebruik en mate van onderhoud. Koudschuim en pocketvering kunnen zwaarder belast worden dan bijvoorbeeld traagschuim. Door traagschuim te zwaar te belasten zal het sneller slijten en krijgt u ook eerder fysieke klachten.

Een pocketvering matras is stevig, veerkrachtig en ondersteunend. De veren kunnen zo geplaatst worden dat ze soepeler aanvoelen bij de schouders en steviger bij de heupen voor een goede drukverdeling. Deze worden doorgaans als boxspring matras gebruikt. Een matras met pocketvering gaat gemiddeld 10 tot 12 jaar mee.

Een koudschuim matras is comfortabel, veerkrachtig en ventileert goed door de open celstructuur. Ook is het vlamvertragend en gaat het lang mee. Een koudschuim matras gaat gemiddeld 10 jaar mee.

Een traagschuim matras heeft een compactere celstructuur en past zich aan het lichaam aan, geeft goede steun, maar ventileert minder goed dan koudschuim. Een traagschuim matras gaat gemiddeld 10 jaar mee. Twijfelt u of uw matras of topper nog goed genoeg is? U kunt altijd contact opnemen met een specialist van Beddenleeuw en een afspraak maken om een nieuw matras te proberen.

Kiyoh klantbeoordeling
5553 beoordelingen
  • In 3 termijnen betalen via IN3
  • De beste prijs-kwaliteit verhouding
  • Direct uit eigen fabriek in Nederland

Volg ons op social media

Blijf op de hoogte van de laatste trends en acties én doe inspiratie op voor jouw slaapkamer!

20% extra korting + gratis extra's

Bekijk onze actie