• In 3 termijnen betalen via IN3
 • De beste prijs-kwaliteit verhouding
 • Direct uit eigen fabriek in Nederland

Tips bij hooikoorts en huisstofmijtallergie

Tips bij hooikoorts en huisstofmijtallergie

Hoe kunt u deze periode inclusief de nachten zo goed mogelijk doorkomen?

Het is weer die tijd van het jaar, de zon schijnt, bloemen en planten staan volop in bloei, we zijn lekker veel buiten en de dagen zijn extra lang. Maar helaas is het niet voor iedereen altijd een pretje. Want als u allergisch bent voor het stuifmeel dat deze planten en bloemen met zich mee brengen, krijgt u last van uw longen, neus en ogen, ofwel heeft u last van hooikoorts. Er zijn een aantal algemene tips die kunnen helpen deze periode beter door te komen:

 • Probeer zelf prikkels door pollen te vermijden door bijvoorbeeld uw ramen en deuren zoveel mogelijk dicht te houden. We begrijpen dat dat lastig kan zijn in deze warme periode, maar gelukkig zijn er een aantal opties zoals ventilatoren en airco’s die uw kamer ook kunnen verkoelen.
 • Hooikoorts komt vooral in de lente en zomer voor. Houd de hooikoortsradar goed in de gaten, hier leest u wanneer welke planten en pollen bloeien en kunt u hier rekening mee houden als u bijvoorbeeld een dagje weg of een vakantie in een bepaalde periode en regio wilt plannen.
 • U ervaart vaak meer klachten bij droog en winderig weer, probeer dan, wanneer mogelijk, zoveel mogelijk binnen te blijven.
 • En als het dan tijd is naar bed te gaan, kunt u het volgende proberen om toch tot een goede nachtrust te komen:

Houd uw slaapkamer pollenvrij

Probeer uw slaapkamer zo veel mogelijk pollenvrij te houden. Ga voor het slapen gaan even lekker onder de douche en kam uw haar dan meteen. Zo komen de pollen in ieder geval niet op uw hoofdkussen terecht. Heeft u overdag tussen de pollen gelopen? Doe dan uw kleding in de was en leg ze niet op uw slaapkamer. Houd daarnaast het raam van uw slaapkamer dicht, anders kunnen de pollen zo naar binnen vliegen.

Pak een extra kussen

Als u in bed gaat liggen, dan kan het zijn dat uw neus nog meer verstopt raakt. Er stroomt dan namelijk meer bloed naar uw hoofd en neus, wat zorgt voor een verstopping. Met een extra kussen ligt uw hoofd wat hoger en blijft de neus meer open.

Gebruik een vochtig washandje

Heeft u last van kriebelende ogen? Ga niet wrijven! Dit kan juist zorgen voor ontstekingen en irritaties. Maak in plaats daarvan een washandje vochtig en leg deze op uw ogen. Dat zorgt voor verkoeling en verlichting van uw hooikoorts klachten.

Geen huisdieren op uw slaapkamer

Laat u uw hond of kat regelmatig op de slaapkamer slapen? Dat is op zich niet zo erg, maar in het hooikoortsseizoen is dit misschien geen goed idee. Uw hond of kat loopt overdag zeer waarschijnlijk langs of onder bomen of planten en dan kunnen er pollen in hun vacht blijven hangen. Deze pollen neemt uw hond dan mee naar de slaapkamer en hier kunt u dan weer allergisch op reageren.

Het kan ook nog zijn dat u niet alleen allergisch bent voor pollen (hooikoorts) maar ook voor andere prikkels, zoals de huisstofmijt. De huisstofmijt woont in elk huis en het maakt niet uit hoe vaak u het schoonmaakt. De huisstofmijt is een erg klein, spinachtig beestje dat vooral leeft in stof. Is die stof ook nog eens warm en vochtig? Dan heeft de huisstofmijt het enorm naar zijn zin! In tegenstelling tot hooikoorts kunt u van huisstofmijtallergie het hele jaar last hebben, maar de klachten komen vooral in het najaar en de winter voor omdat de lucht dan vochtiger is. Gelukkig kunt u door uw huis en slaapkamer aan te passen uw klachten aanzienlijk verminderen omdat u minder met prikkels in aanraking komt. Klachten variëren van niezen, een loopneus of verstopte neus, branderige of tranende ogen, vermoeidheid, hoofdpijn, een koortsachtig gevoel, spierpijn en eventueel benauwdheid.

Wat kunt u allemaal doen om uw huis- en slaapkamer zoveel mogelijk vrij te maken van huisstofmijt?

 • Uw huis aanpassen betekent dat u tapijt, kleden en stofnesten zoveel mogelijk uit het huis weghaalt. Kies in dit geval voor laminaat of vinyl in plaats van tapijt.
 • Vervang uw stoffen bank door een bankstel van leer, kijk of u gordijnen kunt vervangen door bijvoorbeeld luxaflex en haal ook die leuke stoffen kussentjes, die zo mooi op de bank staan, maar even weg.
 • Een andere belangrijke maatregel tegen huismijt is ventileren. Zet 24 uur per dag de ventilatieroosters open, of een raam op een kier.
 • Bij een huisstofmijtallergie bent u niet allergisch voor de minuscule beestjes zelf, maar voor hun uitwerpselen. Die zijn zo licht dat ze in de lucht terechtkomen en zo bij het inademen uw lichaam binnenkomen. De klachten die daardoor veroorzaakt worden, komen doordat uw immuunsysteem denkt dat het wordt aangevallen, ook al zijn de uitwerpselen op zichzelf niet schadelijk. Daarom zijn er voor uw beddengoed speciale hoezen te koop die de ontlasting van de huisstofmijten tegenhouden. Was daarnaast uw beddengoed minimaal eens per twee weken op zestig graden. Bij temperaturen beneden zestig graden sterft de huisstofmijt niet.
 • Als u een boxspring heeft of wilt aanschaffen is de bedbodem standaard gemaakt van stof. Dit geeft een heerlijk zachte en luxueuze uitstraling, maar kan dus lastig zijn voor mensen die last hebben van huisstofmijtallergie. Gelukkig is er voor deze groep een mooi alternatief en kan de stoffen bekleding van de boxspring aangepast worden naar een kunstlederen variant. Bij Beddenleeuw bieden wij u 4 verschillende opties kunstleder waardoor u ook als u een allergie heeft, op een heerlijke boxspring kunt slapen.
 • Kies naast de kunstlederen bedbodem voor een topper van Bamboe. Door de absorberende open structuur neemt deze topper veel makkelijker en sneller vocht op. Het voelt comfortabel en zacht aan en is daarnaast bacterie bestrijdend en bijzonder geschikt voor mensen met allergieën zoals huisstofmijt. Een bamboe topmatras van Beddenleeuw is een comfortabel en verfrissende topper voor uw boxspring en maakt het geheel helemaal af!

Wij hopen dat deze tips u helpen bij een rustiger verloop van uw allergie en u ook een goede nachtrust kunt ervaren!

Boxspring kopen?

Laagste prijs van Nederland, gemaakt in eigen fabriek én snel geleverd.

Boxsprings bekijken
Kiyoh klantbeoordeling
5542 beoordelingen
 • In 3 termijnen betalen via IN3
 • De beste prijs-kwaliteit verhouding
 • Direct uit eigen fabriek in Nederland

Volg ons op social media

Blijf op de hoogte van de laatste trends en acties én doe inspiratie op voor jouw slaapkamer!

20% extra korting + gratis extra's

Bekijk onze actie