• In 3 termijnen betalen via IN3
  • De beste prijs-kwaliteit verhouding
  • Direct uit eigen fabriek in Nederland

Slapen met het raam open?

Slapen met het raam open?

Een goede nachtrust is essentieel voor je welzijn en je humeur. Als je uitgerust bent, kun je beter functioneren in het dagelijks leven en zie je de wereld positiever dan als je slecht hebt geslapen.

Veel mensen slapen graag met een open raam. In sommige koude landen laten ze zelfs baby’s buiten slapen, natuurlijk wel goed ingepakt, in de vrieskou. Ze geloven dat dit goed is voor de slaapkwaliteit en het immuunsysteem.

Maar klopt dat wel? Is het echt zo goed om met een open raam te slapen? En wat doet dit met je nachtrust?

Advies van slaapexperts

Slaapgoeroes zeggen dat je het best slaapt bij een temperatuur tussen de 15 en 20 graden in je slaapkamer. Maar dat is niet voor iedereen zo. Het belangrijkste is dat je je lekker voelt bij de temperatuur. Als je het te koud of te warm hebt, slaap je slechter en word je vaker wakker.

Een open raam kan helpen om de temperatuur te regelen, maar dat werkt niet voor iedereen. Sommige mensen hebben het snel warm en anderen juist altijd koud. Bovendien kan een open raam ook nadelen hebben. Je kunt meer last hebben van lawaai of stank van buiten, bijvoorbeeld van een vuurkorf bij de buren.

Ventileren

Zorg daarom dat je jouw slaapkamer overdag al zo goed mogelijk ventileert. En mocht het vanwege de warmte pas in de avond kunnen is dat natuurlijk ook prima. Dan komt er wat koelere lucht de kamer binnen en wordt de zomerse warmte hopelijk een beetje weggeblazen en neemt frisse lucht de ruimte wat meer over.

Hor of ventilatierooster

Vergeet je tijdens het ventileren niet een hor te plaatsen tegen de muggen en andere ongewenste kleine bezoekers? Ook die kunnen ervoor zorgen dat je slecht slaapt. En met een hor kun je ’s nachts ook jouw raam lekker openlaten als je dat prettig vindt.

Een ventilatierooster kan ook een uitkomst zijn. Zorg wel dat je deze regelmatig checkt op verstoppingen en stof, anders heeft het natuurlijk weinig effect.

CO2 uitstoot

Sommige mensen denken dat je het raam ‘s nachts open moet zetten om de CO2 die je uitademt weg te laten gaan. Maar dat is niet nodig. Het CO2-gehalte in een slaapkamer is heel laag en niet schadelijk. Er is ook altijd genoeg zuurstof in een kamer, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken.

Schimmels en vocht

Ventileren is om meerdere redenen belangrijk, en niet alleen vanwege de warmte. Een hele belangrijke is het voorkomen van schimmel. Als we slapen produceren we veel vocht door bijvoorbeeld te zweten. Het kan daardoor bij onvoldoende ventilatie vochtig worden in de kamer. Vocht kan ook weer leiden tot veel huisstofmijt. Daarom is het ook verstandig het bed open te slaan in plaats van op te maken. Dit kan dus wel een goede reden zijn om met jouw raam open te slapen, al is ventileren wat eerder op de dag natuurlijk ook prima.

Matras en topper met goede vochtafvoering

Wil je schimmels in je slaapkamer voorkomen? Dan is het slim om te kiezen voor een matras en/of topper die goed vocht afvoeren. Een goede optie is een pocketveringmatras. Een pocketveringmatras is een van de populairste matrastypes in Nederland, en dat is niet voor niets. Pocketveringmatrassen zijn ongeveer 20 centimeter dik en bestaan uit zeven zones met pocketveren van verschillende hardheden. Zo krijg je de juiste houding, ondersteuning en comfort tijdens je slaap. Verder zorgt een pocketveringmatras voor een probleemloze vochtafvoering, een gezonde luchtcirculatie, en is de tijk afritsbaar en kan deze gemakkelijk gewassen worden. Zo houd je jouw matras heerlijk schoon en fris en hebben schimmels minder kans.

Een andere of extra mogelijkheid voor een goede vochtafvoer is een bamboe topmatras. Dit is een comfortabele topper voor jouw bed of boxspring. Door de absorberende open structuur neemt deze topper vocht veel makkelijker en sneller op. Het voelt comfortabel en zacht aan en is daarnaast bacteriebestrijdend en bijzonder geschikt voor mensen met een huisstofmijtallergie.

Slapen met een open raam zorgt niet per se voor een betere nachtrust. Wel is het ontzettend belangrijk om goed te blijven ventileren. Geluid, geuren en andere zaken kunnen van invloed zijn op jouw keuze. Kies in ieder geval iets dat bij je past en waar je je het prettigst bij voelt, zodat je de beste nachtrust krijgt. Slaap dus op jouw eigen manier en zo lekker en fris mogelijk!

Kiyoh klantbeoordeling
5516 beoordelingen
  • In 3 termijnen betalen via IN3
  • De beste prijs-kwaliteit verhouding
  • Direct uit eigen fabriek in Nederland

Volg ons op social media

Blijf op de hoogte van de laatste trends en acties én doe inspiratie op voor jouw slaapkamer!

20% extra korting + gratis extra's

Bekijk onze actie