Gefabriceerd in Nederland

Slapen met het raam open?

Slapen met het raam open?

We weten allemaal dat een goede nachtrust heel erg van belang is om goed te kunnen functioneren in het dagelijks leven. Daarnaast bent u vaak een stuk gezelliger als u uitgerust bent en ziet u de wereld een stuk positiever dan als u slecht heeft geslapen.

Er zijn veel mensen die zweren bij het slapen met een open raam. In sommige koude landen leggen ze baby’s zelfs buiten, wel goed ingepakt natuurlijk, in de vrieskou omdat ze dan beter en vaster slapen en een goed immuunsysteem opbouwen.

Maar is het nu echt zo goed om met een open raam te slapen? En is dit nu wel of niet van invloed op uw nachtrust?

Advies van slaapexperts

Volgens diverse slaaptherapeuten ligt de ideale slaapkamertemperatuur tussen de 15 en de 20 graden.

Om een goede nachtrust te hebben, moet u zich vooral prettig voelen bij de temperatuur. Als het lichaam te koud of te warm is, kan dat leiden tot een onrustige slaap en veel wakker worden.

Daarom kan het per persoon verschillen of een open raam een goed idee is voor een goede nachtrust. Sommige mensen hebben het snel warm en anderen hebben het juist altijd koud. Daarom is een open raam helaas geen garantie voor een betere slaap.

Een open raam kan er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat er meer geluid van buiten hoorbaar is en u daar last van heeft. Of als de buren lekker de vuurkorf aanhebben kan dat vervelende luchtjes met zich meebrengen.

Ventileren

Zorg daarom dat u uw slaapkamer overdag al zo goed mogelijk ventileert. En mocht het vanwege de warmte pas in de avond kunnen is dat natuurlijk ook prima. Dan komt er wat koelere lucht de kamer binnen en wordt de zomerse warmte hopelijk een beetje weggeblazen en neemt frisse lucht de ruimte wat meer over.

Hor of ventilatierooster

Vergeet u tijdens het ventileren niet een hor te plaatsen tegen de muggen en andere ongewenste kleine bezoekers? Ook die kunnen ervoor zorgen dat u slecht slaapt. En met een hor kunt u ’s nachts ook uw raam lekker openlaten als u dat prettig vindt.

Een ventilatierooster kan ook een uitkomst zijn. Zorg wel dat u deze regelmatig checkt op verstoppingen en stof, anders heeft het natuurlijk weinig effect.

CO2 uitstoot

Er wordt ook wel gedacht dat het raam ‘s nachts opengelaten moet worden om de CO2 die slapende mensen uitstoten te laten verdwijnen. Maar het CO2-gehalte in een slaapkamer is verwaarloosbaar en kan geen kwaad. Er is altijd wel genoeg zuurstof in een kamer dus ook dat is geen reden per se met een open raam te moeten slapen.

Schimmels en vocht

Ventileren is om meerdere redenen belangrijk en niet alleen vanwege de warmte. Een hele belangrijke is het voorkomen van schimmel. Als we slapen produceren we veel vocht door bijvoorbeeld te zweten. Het kan daardoor bij onvoldoende ventilatie vochtig worden in de kamer. Vocht kan ook weer leiden tot veel huisstofmijt. Daarom moet is het ook verstandig het bed open te slaan in plaats van op te maken. Dit kan dus wel een goede reden zijn met uw raam open te slapen, al is ventileren wat eerder op de dag gedaan is natuurlijk ook prima.

Matras en topper met goede vochtafvoering

Om schimmels te voorkomen is het verstandig te kiezen voor een matras en/of topper met extra goede vochtafvoering. Denk dan bijvoorbeeld eens aan een pocketveren matras.

Het pocketveren matras is niet voor niets het meest verkochte matras type in Nederland. Dit type matras is 20 centimeter dik en opgedeeld in zeven zones. Deze zones zijn ieder gevuld met pocketveren met verschillende hardheden. Door de combinatie van 240 pocketveren per m2 en een hoogwaardige kwaliteit koudschuim afdeklaag bent u verzekerd van een correcte houding, optimale ondersteuning en comfortabele slaapbeleving.

Verder zorgt dit matras voor een probleemloze vochtafvoering, een gezonde luchtcirculatie en is de tijk afritsbaar en kan gemakkelijk gewassen worden. Zo houdt u uw matras heerlijk schoon, fris en als nieuw en hebben schimmels minder kans.

Een andere of extra mogelijkheid tot goede vochtafvoer is een bamboe topmatras. Dit is een comfortabele en verfrissende topper voor uw bed of boxspring.

Door de absorberende open structuur neemt deze topper veel makkelijker en sneller vocht op. Het voelt comfortabel en zacht aan en is daarnaast bacterie bestrijdend en bijzonder geschikt voor mensen met allergieën zoals huisstofmijt.

De conclusie van dit alles is dat slapen met een open raam niet per se zorgt voor een betere nachtrust.

Wel is het ontzettend belangrijk goed te blijven ventileren en te kijken wat bij uw wel of niet mogelijk is. Geluid, luchtjes en andere zaken kunnen van invloed zijn op uw keuze. Kiest u hoe dan ook voor iets dat bij u past en waar u zich het meest prettig bij voelt zodat u de beste nachtrust krijgt. Slaap dus op uw eigen manier en dan zo lekker en fris mogelijk!