• In 3 termijnen betalen via IN3
  • De beste prijs-kwaliteit verhouding
  • Direct uit eigen fabriek in Nederland

Hoe word je fijn wakker, ook als je geen ochtendmens bent!

Hoe word je fijn wakker, ook als je geen ochtendmens bent!

De ene persoon wordt elke dag, al voor de wekker wakker, springt het bed uit en begint fris en fruitig aan de dag. De ander laat de wekker nog meerdere keren snoozen, trekt het dekbed weer over zich heen en wil het liefste helemaal niet opstaan.

En dan is er vast nog een groep die daar tussenin zit en met een gezonde weerstand wel meteen opstaat, maar iets langer nodig heeft om vrolijk aan de dag te kunnen beginnen.

Goedemorgen! Maar wanneer is de morgen voor jou eigenlijk goed? Als je lekker geslapen heeft, er iets leuks op het programma staat of alleen als de zon schijnt? Omdat we in Nederland wonen is vooral dat laatste erg lastig, dus misschien is een vast avond- en ochtendritueel iets wat je kan helpen. En daar heb je meer invloed op dan op het weer.

Als je een ochtendmens bent dan heb je vaak dat je makkelijk in slaap valt, een goed slaaprittme heeft en je elke dag voor de wekker wakker wordt. Superfijn, maar niet iedereen heeft die mazzel. Dan hebben we het meestal over de avondmensen. Deze groep heeft vaak moeite om in slaap te vallen en is juist scherp en actief in de avond. En doordat er dan meer energie en adrenaline is het lijf zit, zorgt dat er weer voor dat je nog lastiger in slaap valt.

Het kan ook andere oorzaken hebben dat je slecht slaapt of onderbroken nachten heeft. Bijvoorbeeld een baby in huis of een onregelmatige baan.

Maar wat kun je daar dan aan doen?

We beginnen met een paar tips voor de avond.

Tip 1: Ga op tijd naar bed

Probeer iedere avond rond dezelfde tijd naar bed te gaan, het liefste ook in het weekend. Zo zorg je voor een vast slaapritme en als jouw lichaam daaraan gewend is, word je op dezelfde tijd moe en val je steeds makkelijker in slaap.

Tip 2: Kijk goed uit met wat je eet en drinkt voor het slapen gaan

Als je ’s avonds iets wilt eten kijk dan uit met bijvoorbeeld chips en chocolade. Omdat deze snacks veel suikers en vetten bevatten kun je hierdoor minder goed slapen. Wil je toch iets eten wat ook meteen het slapen stimuleert kiest je dan voor kersen of kiwi’s. Drink het laatste uur ook niet teveel, zodat je als je dan in slaap bent gevallen, je niet weer wakker wordt omdat je naar het toilet moet.

Tip 3: Alcohol en slapen

Een drankje voor het slapengaan kan je helpen ontspannen en zorgt dat je misschien makkelijker in slaap valt. Helaas is het ook wetenschappelijk bewezen dat alcohol ervoor zorgt dat je sneller in slaap valt, maar minder diep slaapt en eerder wakker wordt. Om dit te voorkomen, drinkt je jouw laatste glas alcohol het liefst uiterlijk negentig minuten voor het slapengaan. 

Tip 4: Roken en slapen

Veel mensen die roken hebben een vast ritme wanneer ze roken zoals bijvoorbeeld bij het opstaan, voor het slapen gaan en na het eten. Helaas is slapen en roken geen goede combinatie. Een sigaret zorgt namelijk voor hetzelfde effect als cafeïne.

Tips voor een prettige ochtend

Tip 1: Snoozen

Probeer niet te snoozen. Hiermee verstoor je jouw bioritme en word je vaak nog moeier wakker dan bij de eerste keer dat de wekker afging.

Tip 2: Wake up light

Jow bioritme zorgt ervoor dat je langzaam wakker wordt als de zon opkomt. Als dit lastig is, is een mooi hulpmiddel daarbij een wake-up light. Deze helpt je bij het natuurlijke proces van wakker worden.

Tip 3: Sta op tijd op

Zet de wekker op tijd, geniet van een heerlijke warme douche en zorg dat de avond ervoor alles al klaarstaat voor de ochtend. Stress is nooit fijn en zeker niet als je al niet zo scherp bent.

Tip 4: Houd jouw dagritme in de gaten

Wanneer je op een vast moment op de dag opstaat, werkt, eet, beweegt en weer gaat slapen, zorg je voor een prettig ritme waar jouw lichaam aan kan wennen.

Ten slotte:

Een verkeerde lighouding kan ook een veelvoorkomende oorzaak zijn van moeilijk in slaap komen of slaapgebrek. Dit kan komen doordat jouw bed, matras of kussen niet past bij jouw lichaam of slaaphouding. Dan kun je hier veel last van krijgen.

Daarom is het belangrijk om goed te kijken wat jouw lichaam nodig heeft. Een mooie boxspring met een op jouw lichaam afgestemd matras en bijpassende topper zorgen ervoor dat je een stuk beter kunt slapen. En dat helpt je dan ook weer om beter uitgeslapen op te kunnen staan!

Kiyoh klantbeoordeling
5553 beoordelingen
  • In 3 termijnen betalen via IN3
  • De beste prijs-kwaliteit verhouding
  • Direct uit eigen fabriek in Nederland

Volg ons op social media

Blijf op de hoogte van de laatste trends en acties én doe inspiratie op voor jouw slaapkamer!

20% extra korting + gratis extra's

Bekijk onze actie