Gefabriceerd in Nederland

Hoe voorkomt u koude voeten in bed, zelfs in de zomer?

Hoe voorkomt u koude voeten in bed, zelfs in de zomer?

Het is tijd om naar bed te gaan, u stapt in bed om heerlijk te gaan slapen, maar vervolgens ligt u nog een hele tijd wakker met voeten als ijsklompjes. Is dit voor u herkenbaar?

Logisch, want ongeveer een op de drie vrouwen heeft last van koude voeten in bed. Wat zijn de oorzaken en wat kunt u eraan doen om het te voorkomen?

Vrouwenkwaaltjes

Waar snurken vaak echt iets voor mannen is, is het hebben van koude voeten een typische vrouwenkwaal. Vaak wordt de man in bed dan ook gebruikt om de koude voeten tegenaan te houden en even lekker op te warmen.

Maar waarom hebben vrouwen nou vaker last van kou dan mannen?

Eigenlijk is het heel simpel. Vrouwen hebben meer vet- en minder spiermassa en omdat spiermassa warmte aanmaakt, hebben mannen het dus simpelweg minder vaak koud. Dat zien we vaak ook in de avond op de bank.

De vrouw ligt lekker onder een dekentje met een kopje thee terwijl bij de man het zweet al uitbreekt bij het aanzicht.

Een ander punt wat van invloed kan zijn is de doorbloeding. De bloedcirculatie wordt door het hormoon oestrogeen (vrouwelijk geslachtshormoon) beïnvloed en hierdoor kunnen koude voeten en andere koude plekken ontstaan.

Bovendien daalt uw lichaamstemperatuur ook wanneer de omgevingstemperatuur daalt. Bloedvaten trekken samen, zodat er zo min mogelijk warmte kan ontsnappen. In dit geval zorgt de verminderde doorbloeding in de voet voor koude voeten.  

Waarom kunt u koude voeten in bed het beste voorkomen?

Het is belangrijk in bed een fijne basistemperatuur te hebben. Niet te warm maar zeker ook niet te koud. U kunt namelijk doordat u met koude voeten in bed stapt een slechte nachtrust ervaren.

Vrouwen zijn vaak al malers en laten de dag meerdere malen passeren terwijl ze in bed liggen. Als u zich dan ook nog onprettig voelt omdat u koude voeten heeft dan helpt dat zeker niet mee. En dat terwijl een goede nachtrust zo belangrijk is.

Om u te helpen hebben we een paar handige tips bedacht om koude voeten in bed te voorkomen.

Dekbedkeuze

De keuze voor het juiste dekbed is zeer belangrijk bij een gevoel van te veel warmte of kou in bed. Dons en wol zijn bijvoorbeeld een prima keuze voor mensen die het sneller koud hebben.

Let bij een donzen dekbed op het percentage dons dat erin zit: hoe hoger dit percentage is, hoe lichter en warmer het dekbed aanvoelt. Een wollen dekbed warmt super snel op. Een flanellen dekbed is ook een goede keuze voor de koukleumen onder ons. Het katoen is geruwd, waardoor het zich sneller aan uw lichaamstemperatuur zal aanpassen.

Doe wat nodig is

Dus wat uw partner er misschien ook van vindt, als een paar sokken u helpen minder koude voeten te hebben, trek ze dan gewoon aan. Het is misschien even wennen, maar het helpt wel. U kunt ze altijd later in de nacht weer uittrekken als u genoeg opgewarmd bent.

Een warme kruik in bed leggen bij het voeteneinde zorgt ook voor heerlijke warme voeten. En is dit allemaal niet voldoende, kies dan voor een elektrische deken. Succes gegarandeerd.

Voldoende beweging

Zorg dat u voordat u naar bed gaat in beweging bent. Niet voluit gaan sporten, maar even een stukje lopen, uw voeten in het rond bewegen of even een paar keer op uw tenen gaan staan en weer afrollen. De beweging zorgt dat uw voeten warmer worden en u dus beter aan de nacht begint.

Warm bad

Even lekker in bad gaan voordat u gaat slapen is altijd een goed idee. U bent lekker rozig, uw lichaamstemperatuur warmt op en uw voeten zijn heerlijk warm als u het bed instapt. En heeft een heerlijke elektrische boxspring, zorg dat dat uw voeten ietsje omhoog liggen als u nog even televisie gaat kijken. Zodra u gaat slapen zet u alles natuurlijk weer terug in de vlakke stand.

Voetmassage

Masseer uw voeten even lekker voor een betere bloedcirculatie of nog beter laat uw voeten masseren. Gebruik hiervoor een klein beetje lavendelolie. Lavendel werkt rustgevend en heeft een positieve uitwerking op uw kwaliteit van slapen. Bijkomend voordeel is dat uw voeten de volgende dag ook nog eens heerlijk zacht zijn. Trek na afloop van de massage lekker warme sokken aan om ze extra warm te houden. Zo komt het helemaal goed met uw voeten, het hele jaar door!