• Kom langs in onze showroom
 • Direct van de fabrikant uit Nederland
 • Mogelijkheid om in drie termijnen te betalen
⚠️ Beste klant, vanwege enorme drukte kan het zijn dat wij niet zo goed bereikbaar zijn. Onze excuses hiervoor! ⚠️

Hoe kun je beter slapen als je ouder wordt?

Hoe kun je beter slapen als je ouder wordt?

Soms heb je het zelf helemaal niet door en voel je jezelf nog hetzelfde als tien, twintig of misschien wel meer dan dertig jaar geleden.

Maar helaas, uiteindelijk worden we allemaal oud. En aan de andere kant gelukkig maar want dat betekent dat je het geluk heeft van een mooi, lang leven. In welke fase van het ouder worden je ook zit, er zijn altijd dingen die leuk en minder leuk zijn.

Een van deze minder leuke dingen kan zijn dat je slechter slaapt, of meer moeite heeft met het zogenaamde in slaap vallen. In veel gevallen is dat heel makkelijk op te lossen met een paar praktische tips.

Zo heb je een goede nachtrust en kun je weer fijn en uitgerust aan de dag beginnen.

Moeilijk in slaap vallen en tussendoor wakker worden?

Het kan soms erg lastig zijn de slaap te vatten, je woelt en draait en jouw gedachten maken overuren. Schaapjes tellen helpt ook al niet meer. En val je dan eindelijk in slaap, dan word je gedurende de nacht een aantal keer wakker.

Soms met reden omdat je moet plassen, maar soms zonder reden en dan begint het hele proces van lastig in slaap vallen weer opnieuw. Een schrale troost is dat je niet de enige bent. Want meer dan de helft van alle vijftig en vijfenzestigplussers hebben hier helaas last van. Maar hoe komt dit dan?

Veranderend slaappatroon?

Het is een fabeltje dat je in de loop der tijd minder slaap nodig zou hebben.

Iedere volwassene heeft gemiddeld tussen de zeven en acht uur slaap per dag nodig. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, maar die zullen zelf niet het idee hebben dat ze lijden onder hun kortere nachtrust. Wat van invloed kan zijn op jouw slechte nachtrust is jouw slaappatroon.

Op oudere leeftijd slaap je vaak minder diep en komen er veranderingen in het ritme van slapen en wakker worden. Dat heeft een duidelijke oorzaak. Jouw lichaam maakt van nature het slaaphormoon melatonine aan en dat wordt naarmate je ouder wordt steeds minder.

Zo heb je van nature dus minder hulp van jouw eigen lichaam bij het in slaap vallen en het diep in slaap blijven. Dat is vervelend, maar niet onoverkomelijk. Hieronder vind je een aantal tips die je kunnen helpen beter in slaap te vallen en uitgeruster wakker te worden. Ook als je iets lichter slaapt, of af en toe een wat mindere nacht heeft.

Zorg voor voldoende beweging

Het voorbereiden begint overdag al; als je zorgt dat je voldoende beweging krijgt zul je makkelijker in slaap vallen en beter doorslapen. Want des te actiever je overdag bent des te beter je slaapt.

Daarnaast is bewegen natuurlijk goed voor je en jouw ouder wordende lichaam. Hoe gezonder jouw gewicht is, hoe beter je zult slapen. Twee vliegen in een klap dus in dit geval.

Gebruik van koffie en alcohol

Probeer in de avond zo min mogelijk koffie te drinken of neem een kopje na het eten en houd het daarbij. Hetzelfde geldt voor alcohol. Een drankje voor het slapengaan kan je helpen ontspannen en zorgt dat je misschien makkelijker in slaap valt.

Helaas is het ook wetenschappelijk bewezen dat alcohol ervoor zorgt dat je sneller in slaap valt, maar minder diep slaapt en eerder wakker wordt.

Om dit te voorkomen, drink je jouw laatste glas alcohol het liefst uiterlijk negentig minuten voor het slapengaan. 

Ga naar bed als je echt moe bent

Je kunt het beste naar bed gaan als je jezelf echt slaperig begint te voelen. En lig je na een kwartier nog steeds wakker? Sta dan even op, ga voor de zekerheid nog even naar de wc en probeer na een minuut of tien de slaap nogmaals te vatten.

Zorg voor een koele en donkere slaapkamer

Ook de voorbereiding is erg belangrijk. Zeker in de zomer zorg je overdag dat de ramen en gordijnen dicht zijn en zet je deze tegen elkaar open zodra het avond is en dus koeler wordt.

Zo is jouw kamer lekker koel als je naar bed gaat. Daarnaast is een goede, donkere slaapkamer ook erg belangrijk. Kies voor gordijnen of een andere zonwering die goed kan verduisteren.

Zelfde tijd opstaan en naar bed gaan

Probeer iedere avond rond dezelfde tijd naar bed te gaan en in de ochtend op dezelfde tijd op te staan, het liefste ook in het weekend.

Zo zorg je voor een vast slaapritme en als jouw lichaam daaraan gewend is, word je op dezelfde tijd vanzelf moe en val je steeds makkelijker in slaap. Hetzelfde geldt natuurlijk voor het proces van het opstaan.

Lichamelijke ongemakken met ouder worden

Een verkeerde lighouding kan ook een veelvoorkomende oorzaak zijn van moeilijk in slaap komen of slaapgebrek. Dit kan komen doordat jouw bed, matras of hoofdkussen niet (meer) past bij jouw lichaam of slaaphouding. Dan kun je hier veel last van krijgen. Daarom is het belangrijk om goed te kijken wat jouw lichaam nodig heeft en waar je op kunt letten mocht je op zoek gaan naar een nieuw, of beter passend bed of boxspring:

 • Als je wat ouder bent is een hoge instap erg fijn om gemakkelijk in en uit bed te komen. Bij een boxspring heb je dat vanwege de standaard hoogte automatisch al.
 • Om tintelende of slapende ledematen te voorkomen kies je ook voor een goed passend matras met eventueel een bijpassende topper.
 • Tegenwoordig zijn er natuurlijk ook super handige elektrische boxsprings, waarbij jouw voeteneinde en hoofdeinde onafhankelijk van elkaar versteld kunnen worden. Zeker als opstaan lastiger wordt of je een bepaalde slaaphouding nodig heeft kan dit een uitkomst zijn.
 • Een boxspring is van nature een hoger bed wat er naast comfort en ondersteuning voor zorgt dat je het bed gemakkelijker op kunt maken. Zo krijg je minder snel last van uw rug.
 • Kijk of uw bed aan minimaal de volgende eisen voldoet; een goede drukvermindering, een goed draagvermogen en een goede ventilatie én vochtregulatie
 • Ga zeker een keer proefliggen en vraag de verkoper om alle opties en mogelijkheden die in uw specifieke situatie van belang kunnen zijn.

Het is niet erg om ouder te worden. Maar het is wel fijn om ook goed te slapen wanneer u ouder wordt (of bent)

Slaap lekker!

 • Kom langs in onze showroom
 • Direct van de fabrikant uit Nederland
 • Mogelijkheid om in drie termijnen te betalen

Volg ons op social media

Blijf op de hoogte van de laatste trends en acties én doe inspiratie op voor jouw slaapkamer!

Tot 15% extra korting & gratis extra's

Elektrische dagen