• Volledig samen te stellen naar wens
  • De beste prijs-kwaliteit verhouding
  • Direct uit eigen fabriek in Nederland

Hoe kun je beter slapen als je ouder wordt?

Hoe kun je beter slapen als je ouder wordt?

Soms heb je het zelf helemaal niet door en voel je jezelf nog hetzelfde als tien, twintig of misschien wel meer dan dertig jaar geleden.

Maar helaas, uiteindelijk worden we allemaal oud. In welke fase van het ouder worden je ook zit, er zijn altijd dingen die leuk en minder leuk zijn.

Een van deze minder leuke dingen kan zijn dat je slechter slaapt, of meer moeite hebt met het in slaap vallen. In veel gevallen is dat heel makkelijk op te lossen met een paar praktische tips.

Zo heb je een goede nachtrust en kun je weer fijn en uitgerust aan de dag beginnen.

Moeilijk in slaap vallen en tussendoor wakker worden?

Het kan soms erg lastig zijn om in slaap te vallen; je woelt en draait en je gedachten blijven maar rondspoken. Zelfs schaapjes tellen lijkt niet te helpen. En wanneer je eindelijk in slaap valt, word je gedurende de nacht meerdere keren wakker.

Soms is er een reden, zoals de noodzaak om naar het toilet te gaan, maar soms word je zonder reden wakker en begint het hele proces van moeilijk in slaap vallen opnieuw. Het is een schrale troost dat je niet de enige bent, want helaas heeft meer dan de helft van alle vijftig- en zestigplussers hier last van. Maar hoe komt dit eigenlijk?

Veranderend slaappatroon?

Het is een misvatting dat je na verloop van tijd minder slaap nodig zou hebben.

Iedere volwassene heeft gemiddeld tussen de zeven en acht uur slaap per dag nodig. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, maar zij zullen zelf niet het gevoel hebben dat ze lijden onder kortere nachtrust.

Op oudere leeftijd slaap je vaak minder diep en treden er veranderingen op in het ritme van slapen en wakker worden. Dit heeft een duidelijke oorzaak. Naarmate je ouder wordt, produceert je lichaam steeds minder van het slaaphormoon melatonine.

Hierdoor krijg je van nature minder ondersteuning bij het in slaap vallen en het diep slapen. Dit kan vervelend zijn, maar het is niet onoverkomelijk. Hieronder vind je een aantal tips die je kunnen helpen om beter in slaap te vallen en uitgerust wakker te worden, zelfs als je wat lichter slaapt of af en toe een mindere nacht hebt.

Zorg voor voldoende beweging

Het voorbereiden begint overdag al; als je ervoor zorgt dat je voldoende beweging krijgt, zul je makkelijker in slaap vallen en beter doorslapen. Want hoe actiever je overdag bent, des te beter je slaapt.

Daarnaast is bewegen natuurlijk goed voor je en je ouder wordende lichaam. Hoe gezonder je gewicht is, hoe beter je zult slapen. Dus je slaat twee vliegen in één klap in dit geval.

Gebruik van koffie en alcohol

Probeer in de avond zo min mogelijk koffie te drinken of neem een kopje na het eten en houd het daarbij. Hetzelfde geldt voor alcohol. Een drankje voor het slapengaan kan je helpen ontspannen en zorgt dat je misschien makkelijker in slaap valt.

Helaas is het echter wetenschappelijk bewezen dat alcohol ervoor zorgt dat je sneller in slaap valt, maar minder diep slaapt en eerder wakker wordt.

Om dit te voorkomen, drink je jouw laatste glas alcohol het liefst uiterlijk negentig minuten voor het slapengaan.

Ga naar bed als je echt moe bent

Ga pas naar bed als je je slaperig voelt. Als je na een kwartier nog niet in slaap bent, sta dan even op. Ga naar de wc als dat nodig is en probeer het na tien minuten weer.

Zorg voor een koele en donkere slaapkamer

Ook de voorbereiding is erg belangrijk. Zeker in de zomer zorg je overdag dat de ramen en gordijnen dicht zijn en zet je deze tegen elkaar open zodra het avond is en dus koeler wordt.

Zo is jouw kamer lekker koel als je naar bed gaat. Daarnaast is een goede, donkere slaapkamer ook erg belangrijk. Kies voor gordijnen of een andere zonwering die goed kan verduisteren.

Zelfde tijd opstaan en naar bed gaan

Probeer iedere avond rond dezelfde tijd naar bed te gaan en in de ochtend op dezelfde tijd op te staan, het liefste ook in het weekend.

Zo zorg je voor een vast slaapritme en als jouw lichaam daaraan gewend is, word je op dezelfde tijd vanzelf moe en val je steeds makkelijker in slaap. Hetzelfde geldt natuurlijk voor het proces van het opstaan.

Lichamelijke ongemakken met ouder worden

Een verkeerde slaaphouding door een ongeschikt bed, matras of hoofdkussen kan slaapgebrek veroorzaken. Daarom is het belangrijk om goed te kijken wat jouw lichaam nodig heeft en waar je op kunt letten mocht je op zoek gaan naar een nieuw, of beter passend bed of boxspring:

  • Als je wat ouder bent, is een hoge instap erg fijn om gemakkelijk in en uit bed te komen. Bij een boxspring heb je dat vanwege de standaard hoogte automatisch al.
  • Om tintelende of slapende ledematen te voorkomen kies je ook voor een goed passend matras met eventueel een bijpassende topper.
  • Tegenwoordig zijn er natuurlijk ook super handige elektrische boxsprings, waarbij jouw voeteneinde en hoofdeinde onafhankelijk van elkaar versteld kunnen worden. Zeker als opstaan lastiger wordt, of je een bepaalde slaaphouding nodig hebt, kan dit een uitkomst zijn.
  • Een boxspring is van nature een hoger bed wat er naast comfort en ondersteuning voor zorgt dat je het bed gemakkelijker op kunt maken. Zo krijg je minder snel last van jouw rug.
  • Kijk of jouw bed aan minimaal de volgende eisen voldoet: een goede drukvermindering, een goed draagvermogen en een goede ventilatie én vochtregulatie.
  • Ga zeker een keer proefliggen en vraag de verkoper om alle opties en mogelijkheden die in jouw specifieke situatie van belang kunnen zijn.

Het is niet erg om ouder te worden. Maar het is wel fijn om ook goed te slapen wanneer je ouder wordt (of bent).

Slaap lekker!

Kiyoh klantbeoordeling
5589 beoordelingen
  • Volledig samen te stellen naar wens
  • De beste prijs-kwaliteit verhouding
  • Direct uit eigen fabriek in Nederland

Volg ons op social media

Blijf op de hoogte van de laatste trends en acties én doe inspiratie op voor jouw slaapkamer!

Back to work: 25% extra korting

Bekijk onze actie