Gefabriceerd in Nederland

Hoe kunt u beter slapen als u ouder wordt?

Hoe kunt u beter slapen als u ouder wordt?

Soms heeft u het zelf helemaal niet door en voelt u zich nog hetzelfde als tien, twintig of misschien wel meer dan dertig jaar geleden.

Maar helaas, uiteindelijk worden we allemaal oud. En aan de andere kant gelukkig maar want dat betekent dat u het geluk heeft van een mooi, lang leven. In welke fase van het ouder worden u ook zit, er zijn altijd dingen die leuk en minder leuk zijn.

Een van deze minder leuke dingen kan zijn dat u slechter slaapt, of meer moeite heeft met het zogenaamde in slaap vallen. In veel gevallen is dat heel makkelijk op te lossen met een paar praktische tips.

Zo heeft u een goede nachtrust en kunt u weer fijn en uitgerust aan de dag beginnen.

Moeilijk in slaap vallen en tussendoor wakker worden?

Het kan soms erg lastig zijn de slaap te vatten, u woelt en draait en uw gedachten maken overuren. Schaapjes tellen helpt ook al niet meer. En valt u dan eindelijk in slaap, dan wordt u gedurende de nacht een aantal keer wakker.

Soms met reden omdat u moet plassen, maar soms zonder reden en dan begint het hele proces van lastig in slaap vallen weer opnieuw. Een schrale troost is dat u niet de enige bent. Want meer dan de helft van alle vijftig en vijfenzestigplussers hebben hier helaas last van. Maar hoe komt dit dan?

Veranderend slaappatroon?

Het is een fabeltje dat u in de loop der tijd minder slaap nodig zou hebben.

Iedere volwassene heeft gemiddeld tussen de zeven en acht uur slaap per dag nodig. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, maar die zullen zelf niet het idee hebben dat ze lijden onder hun kortere nachtrust. Wat van invloed kan zijn op uw slechte nachtrust is uw slaappatroon.

Op oudere leeftijd slaapt u vaak minder diep en komen er veranderingen in het ritme van slapen en wakker worden. Dat heeft een duidelijke oorzaak. Uw lichaam maakt van nature het slaaphormoon melatonine aan en dat wordt naarmate u ouder wordt steeds minder.

Zo heeft u van nature dus minder hulp van uw eigen lichaam bij het in slaap vallen en het diep in slaap blijven. Dat is vervelend, maar niet onoverkomelijk. Hieronder vindt u een aantal tips die u kunnen helpen beter in slaap te vallen en uitgeruster wakker te worden. Ook als u iets lichter slaapt, of af en toe een wat mindere nacht heeft.

Zorg voor voldoende beweging

Het voorbereiden begint overdag al; als u zorgt dat u voldoende beweging krijgt zult u makkelijker in slaap vallen en beter doorslapen. Want des te actiever u overdag bent des te beter u slaapt.

Daarnaast is bewegen natuurlijk goed voor u en uw ouder wordende lichaam. Hoe gezonder uw gewicht is, hoe beter u zult slapen. Twee vliegen in een klap dus in dit geval.

Gebruik van koffie en alcohol

Probeer in de avond zo min mogelijk koffie te drinken of neem een kopje na het eten en houd het daarbij. Hetzelfde geldt voor alcohol. Een drankje voor het slapengaan kan u helpen ontspannen en zorgt dat u misschien makkelijker in slaap valt.

Helaas is het ook wetenschappelijk bewezen dat alcohol ervoor zorgt dat u sneller in slaap valt, maar minder diep slaapt en eerder wakker wordt.

Om dit te voorkomen, drinkt u uw laatste glas alcohol het liefst uiterlijk negentig minuten voor het slapengaan. 

Ga naar bed als u echt moe bent

U kunt het beste naar bed gaan als u zich echt slaperig begint te voelen. En ligt u na een kwartier nog steeds wakker? Sta dan even op, ga voor de zekerheid nog even naar de wc en probeer na een minuut of tien de slaap nogmaals te vatten.

Zorg voor een koele en donkere slaapkamer

Ook de voorbereiding is erg belangrijk. Zeker in de zomer zorgt u overdag dat de ramen en gordijnen dicht zijn en zet u deze tegen elkaar open zodra het avond is en dus koeler wordt.

Zo is uw kamer lekker koel als u naar bed gaat. Daarnaast is een goede, donkere slaapkamer ook erg belangrijk. Kies voor gordijnen of een andere zonwering die goed kan verduisteren.

Zelfde tijd opstaan en naar bed gaan

Probeer iedere avond rond dezelfde tijd naar bed te gaan en in de ochtend op dezelfde tijd op te staan, het liefste ook in het weekend.

Zo zorgt u voor een vast slaapritme en als uw lichaam daaraan gewend is, wordt u op dezelfde tijd vanzelf moe en valt u steeds makkelijker in slaap. Hetzelfde geldt natuurlijk voor het proces van het opstaan.

Lichamelijke ongemakken met ouder worden

Een verkeerde lighouding kan ook een veelvoorkomende oorzaak zijn van moeilijk in slaap komen of slaapgebrek. Dit kan komen doordat uw bed, matras of hoofdkussen niet (meer) past bij uw lichaam of slaaphouding. Dan kunt u hier veel last van krijgen. Daarom is het belangrijk om goed te kijken wat uw lichaam nodig heeft en waar u op kunt letten mocht u op zoek gaan naar een nieuw, of beter passend bed of boxspring:

  • Als u wat ouder bent is een hoge instap erg fijn om gemakkelijk in en uit bed te komen. Bij een boxspring heeft u dat vanwege de standaard hoogte automatisch al.
  • Om tintelende of slapende ledematen te voorkomen kiest u ook voor een goed passend matras met eventueel een bijpassende topper.
  • Tegenwoordig zijn er natuurlijk ook super handige elektrische boxsprings, waarbij uw voeteneinde en hoofdeinde onafhankelijk van elkaar versteld kunnen worden. Zeker als opstaan lastiger wordt of u een bepaalde slaaphouding nodig heeft kan dit een uitkomst zijn.
  • Een boxspring is van nature een hoger bed wat er naast comfort en ondersteuning voor zorgt dat u het bed gemakkelijker op kunt maken. Zo krijgt u minder snel last van uw rug.
  • Kijk of uw bed aan minimaal de volgende eisen voldoet; een goede drukvermindering, een goed draagvermogen en een goede ventilatie én vochtregulatie
  • Ga zeker een keer proefliggen en vraag de verkoper om alle opties en mogelijkheden die in uw specifieke situatie van belang kunnen zijn.

Het is niet erg om ouder te worden. Maar het is wel fijn om ook goed te slapen wanneer u ouder wordt (of bent)

Slaap lekker!