• In 3 termijnen betalen via IN3
  • De beste prijs-kwaliteit verhouding
  • Direct uit eigen fabriek in Nederland

Boxspring versus lattenbodem

Boxspring versus lattenbodem

Wat is het verschil tussen een boxspring en een traditioneel bed?

Denkt u er over na om een nieuw bed te kopen? Maar twijfelt u nog tussen een traditioneel bed (ledikant) en een boxspring? Wij zullen u proberen te helpen bij het maken van de keuze tussen een ledikant of een boxspring omdat dit een belangrijke keuze is die van grote invloed is op het slaapcomfort en de uitstraling van het bed in de slaapkamer.

Om de verschillen tussen beide bedsoorten weer te geven, is het van belang te omschrijven wat een boxspring en traditioneel bed nu eigenlijk uniek in zijn soort maken.

Wat is een ledikant?

Een ledikant bestaat uit een houten of metalen frame op poten met daarin een bedbodem en een matras. Door te kiezen uit een lattenbodem en matras, stel je een ledikant naar eigen wens samen. De totale combinatie van deze producten, zorgt voor het bed zoals we dit van oudsher kennen. Het comfort en de veerkracht van een ledikant zijn volledig afhankelijk van het type matras, een eventuele topper, de gekozen lattenbodem en de vormgeving. Ook hierin zijn meerdere keuzemogelijkheden.

De bodem van een ledikant kan eventueel in een verstelbare uitvoering worden geleverd die handmatig of elektrisch bediend kan worden. Vaak wordt er gekozen voor een lattenbodem met daarop een matras. Een lattenbodem biedt een stevige basis en door de latjes wordt het gewicht op de juiste manier verdeeld. Daarom kiezen van oudsher veel mensen voor een lattenbodem, maar steeds vaker kiezen mensen voor een boxspring doordat deze steeds voordeliger worden en veel voordelen hebben.

Wat is een boxspring?

Boxspring bedden, inmiddels afgekort tot boxsprings, zijn van origine hotelbedden door de luxe uitstraling en goede kwaliteit. Daarnaast kiezen veel hotels voor boxsprings door het gemak bij het opmaken en omdat de kans op beschadigingen minimaal is. Een boxspring betekent letterlijk vertaald een “bak met veren” of een onderstel op pootjes (box). In dit onderstel zitten springveren verwerkt, die over de hele breedte van het bed veerkracht bieden. Door de combinatie van de gestoffeerde matrasdrager (de bedbodem) met het pocketveer matras, waarbij twee lagen vering met elkaar gecombineerd worden, krijgt het lichaam extra ondersteuning en zorgt dit voor een optimaal ligcomfort.

Boxsprings zijn verkrijgbaar in zowel een vaste vlakke uitvoering als in een verstelbare uitvoering. Die verstelbaarheid kan zowel handmatig als elektrisch worden gerealiseerd. Wij hebben zowel basic boxsprings als elektrisch verstelbare boxsprings in ons assortiment! Op een boxspring kan elk type matras gebruikt worden en wordt er vaak een voor iedereen persoonlijk aan te passen topper gebruikt.

Met deze informatie kunnen we de verschillen tussen een boxspring en een traditioneel bed beter omschrijven. De belangrijkste verschillen die naar voren komen zijn:

  • Waar een boxspring bestaat uit een compleet slaapsysteem, bestaat een normaal bed uit een los frame met lattenbodem en los matras. Eventueel kunnen beide bedden verder uitgerust worden met een topmatras.
  • Een boxspring zorgt altijd voor veel gemak, comfort en een luxe uitstraling. Hierdoor lig je prettiger en zachter dan op een lattenbodem. Bij een ledikant of traditioneel bed is het van belang een geschikt matras te vinden.
  • In vergelijking met een normaal bed neemt een boxspring over het algemeen een stuk minder ruimte in dan een traditioneel bed, ook al oogt een boxspring soms massiever of kamervullender. Heb je weinig ruimte? Dan is dit zeker een belangrijk punt om rekening mee te houden.
  • Een ledikant is vanwege het metalen of houten frame eenvoudiger schoon te maken dan een boxspring waarbij de bedbodem meestal van stof gemaakt is.

Nu we de belangrijkste verschillen hebben beschreven is het goed de voordelen van beide bedsoorten te benoemen.

Voordelen van een ledikant (of bed met lattenbodem)

Eenvoudig schoon te maken

Bij een ledikant kun je makkelijker onder het bed zuigen, het matras ventileert goed vanwege de lattenbodem en een houten of metalen bed trekt geen stof aan.

Minder snel last van stof en huisstofmijt

Mensen die allergisch zijn voor stof of huisstofmijten kunnen beter voor een ledikant kiezen en niet voor een boxspring.

Relatief goedkoop

Een ander voordeel van een traditioneel bed is dat het een relatief goedkope oplossing is om lekker te slapen. Door het stevige frame blijft het matras goed op zijn plek liggen en zal het dus niet schuiven. Hieronder alle punten nog even op een rijtje:

Stevig frame en schuift niet

Door het stevige frame blijft het matras goed op zijn plek liggen en zal het dus niet schuiven. 

Keuzevrijheid

De bodem van een ledikant kan eventueel in een verstelbare uitvoering worden geleverd die handmatig of elektrisch bediend kan worden. Er is grote keuze in ledikanten wat betreft vormgeving (klassiek, strak, modern), materiaal (hout, metaal), kleur en matrasopties.

Voordelen van een boxspring

Optimale ondersteuning

De combinatie van de verende bedbodem, het matras met pocketvering en daarop een voor iedereen persoonlijk aan te passen topper, geeft veel ondersteuning en een gelijkmatige verdeling van het lichaamsgewicht bij het slapen. Het voelt heerlijk zacht en zorgt juist daarom voor veel comfort. Zo ontstaat de ideale combinatie van een luxe uitstraling en het ultieme slaapcomfort.

Ideale hoogte

Een boxspring is een stuk hoger dan een traditioneel bed en zorgt daardoor dat u een stuk prettiger in- en uit kunt stappen. Voor mensen die wat minder mobiel zijn, zwanger zijn of wat ouder beginnen te worden is de hogere instap ook een stuk praktischer.

De hoogte van het bed maakt het verschonen en opmaken hiervan een stuk gemakkelijker omdat u gewoonweg minder diep hoeft te bukken.

Temperatuur en ventilatie

Een boxspring bestaat voornamelijk uit matrassen met veren met veel open ruimte. Die open ruimte zorgt voor een perfecte ventilatie. Omdat mensen nogal zweten tijdens het slapen, is de ventilatie en vochtafvoer uitermate belangrijk zodat de matrassen ook fris en schoon blijven. Bij traditionele bedden zie je in de loop der tijd vochtplekken ontstaan die veroorzaakt worden door een beperkte ventilatie en slechte vochtafvoer.

Duurzaamheid

Doordat er minder druk op de matrassen is van de bedbodem is er veel minder sprake van slijtage of materiaalmoeheid. De kans op beschadigingen is ook minimaal. Dat zorgt er voor dat uw bed een stuk langer mee kan. Het bed zelf gaat zeker ruim 20 jaar mee en wij adviseren u om na ongeveer 10 jaar de (top) matrassen te vervangen.

Keuzevrijheid

U kunt uw boxspring geheel aanpassen aan de stijl van uw slaapkamer door de grote keuze in ontwerpen, kleuren en materialen. Wij hebben natuurlijk ook een ruime selectie boxsprings in diverse formaten, kleuren en met verschillende onderstellen.

Uitstraling

Een boxspring ligt niet alleen heerlijk, maar straalt ook automatisch luxe en weelderigheid uit. Een mooi hoog bed dat ook nog eens zorgt dat u heerlijk uitgerust wakker wordt.

Prijs van een boxspring

Een goede boxspring, inclusief matrassen, hoeft tegenwoordig niet meer de wereld te kosten. Omdat wij onze boxsprings zelf en in Nederland produceren en ook nog eens rechtstreeks aan klanten kunnen leveren, kunnen wij zeer scherpe prijzen bieden. Bent u op zoek naar een budget boxspring, dan bent u bij Beddenleeuw aan het juiste adres. Zelfs onze meest luxueuze boxspring, model Julia, is tegen een hele schappelijke prijs verkrijgbaar.

Conclusie en advies

Na het lezen van dit stuk hopen wij dat u goed kunt begrijpen waarom steeds meer mensen voor een boxspring kiezen in plaats van een traditioneel bed. Voor de meesten gaat het om het ultieme comfort in combinatie met een luxe uitstraling. En omdat er tegenwoordig ook gekozen kan worden voor een kunststof bekleding is dit ook geen probleem meer voor mensen die last van een huisstofmijtallergie hebben. Wij hopen dat deze voor- en nadelen u hebben geholpen bij het maken van een juiste keuze voor uw nieuwe bed. Mocht u neigen naar een boxspring, en wilt u ook comfortabel slapen? Dan adviseren wij u graag bij het samenstellen van de ideale boxspring. U bent natuurlijk ook van harte welkom in de showroom van Beddenleeuw om te komen kijken, voelen en de voordelen zelf te ervaren.

Boxspring kopen?

Laagste prijs van Nederland, gemaakt in eigen fabriek én snel geleverd.

Boxsprings bekijken
Kiyoh klantbeoordeling
5516 beoordelingen
  • In 3 termijnen betalen via IN3
  • De beste prijs-kwaliteit verhouding
  • Direct uit eigen fabriek in Nederland

Volg ons op social media

Blijf op de hoogte van de laatste trends en acties én doe inspiratie op voor jouw slaapkamer!

20% extra korting + gratis extra's

Bekijk onze actie