Hoe wordt u minder vermoeid wakker?
Uit onderzoek is gebleken dat wij Nederlanders gemiddeld lang genoeg slapen, maar lang niet goed genoeg. En juist dát is zo belangrijk om overdag goed te presteren en op den duur gezond te blijven. Vooral nachtelijk gepieker en onregelmatig slaapgedrag zorgen ervoor dat we niet goed slapen. We hebben moeite met in slaap vallen, doorslapen en wakker worden. Terwijl de eerste vier à vijf uren slaap juist zo belangrijk zijn om onze hersenen en ons lichaam de rust te geven die ze nodig hebben. Wat kunt u doen om lekker te slapen en ontspannen wakker te worden?
Wakker worden op het verkeerde moment
Er zijn verschillende oorzaken waardoor u moe wakker kunt worden. Gelukkig zijn er ook een aantal oplossingen! Bijvoorbeeld als u wakker wordt op het verkeerde moment. Tijdens het slapen gaat u verschillende slaapcycli door die samen 90 minuten duren. Dit zijn de sluimerende toestand, lichte slaap, diepe slaap en de REM-slaap ofwel de zogenoemde ‘droomfase’. Wanneer u al wakker wordt vóórdat de laatste slaapfase voorbij is dan is dat een veel voorkomende oorzaak waarom u moe wakker wordt. U slaapt op dat moment te diep en uw lichaam en geest zijn nog niet herstelt uit deze diepe fase. Met een ‘slimme’ wekker lost u dit probleem makkelijk op. Een sensor meet dan in welke slaapfase u zit en weet u op het juiste moment te wekken.
U heeft te weinig diepe slaap
Ook een tekort aan de diepe slaapfase zorgt ervoor dat u moe wakker wordt en vermoeid bent gedurende de dag. Voelt u zich na een heel kort nachtje toch uitgesproken fit dan heeft u waarschijnlijk veel diepe slaapfasen en REM-slaap gehad. De kwaliteit van uw slaap is dan juist optimaal geweest! Bij te weinig diepe slaapfasen en REM-slaap word u dan ook vermoeid en lusteloos wakker. Een goed bed dat is afgestemd op uw lichaam geeft uw lichaam de juiste omstandigheden om goed te kunnen rusten en kan zo zorgen voor een efficiëntere diepe slaapfase. Daarom vinden wij bij Beddenleeuw dat iedereen de mogelijkheid moet hebben om het luxe en comfortabele gevoel van een boxspring te kunnen ervaren en heerlijk uitgerust wakker te worden. De combinatie van de verende bedbodem, het matras met pocketvering en daarop een voor iedereen persoonlijk aan te passen topper, geeft veel ondersteuning en een gelijkmatige verdeling van het lichaamsgewicht bij het slapen. Het voelt heerlijk zacht en zorgt juist daarom voor veel comfort. Zo ontstaat de ideale combinatie van een luxe uitstraling en het ultieme slaapcomfort.
U heeft last van een slaapprobleem
Het kan zo zijn dat u steeds uitgeput wakker wordt omdat u een slaapprobleem heeft waar u zelf geen weet van heeft. Slaapproblemen kunnen bijvoorbeeld snurken, slaapapneu, rusteloze benen of tandenknarsen zijn. Langdurig gebrek aan slaap, een chronische slaapstoornis, kan leiden tot ernstige lichamelijke en geestelijke problemen. Er is een hogere kans op dementie, op hart- en vaatziekten, suikerziekte, ernstig overgewicht en depressies. Bij het vermoeden van een slaapprobleem kunt u contact opnemen met uw huisarts om verder onderzoek te doen.
U ‘snoozed’ te veel
Als de wekker gaat nog even blijven liggen, nog niet het bed uit hoeven en nog eventjes doorslapen? Ofwel een aantal minuten uw lichaam in de war brengen en verkeerd voorlichten. Want dat is wat u iedere keer weer doet. Het lichaam denkt dat deze iedere keer weer in een diepe slaap moet belanden. Het gevolg is dat u steeds weer opnieuw moeilijker wakker wordt. Dit kunt u dus beter niet doen hoe verleidelijk het ook is.
Biologische klok
Sommige mensen staan iedere ochtend vroeg en vrolijk op, terwijl het voor anderen altijd te vroeg is om op te staan. Onze biologische klok heeft hier veel invloed op. Voor veel avondmensen is het vroeg opstaan sowieso een kwelling en zij zullen bijna altijd moe wakker worden. Daar is beperkt iets aan te doen. Een kopje koffie helpt u misschien de dag wat beter te kunnen opstarten maar u kunt ook proberen uw biologische klok een beetje te helpen.
Breng structuur aan in uw slaapgedrag. Zet iedere ochtend de wekker op dezelfde tijd en ga iedere avond op hetzelfde tijdstip naar bed. Ook op zaterdag en zondag. Een dutje overdag of bijslapen in het weekend helpt soms een beetje, maar zorgt er vaak juist voor dat het meer moeite kost om ’s avonds weer in slaap te komen.
Zorg voor voldoende daglicht. Zo weet uw biologische klok precies wanneer het avond wordt en het tijd is om naar bed te gaan. En ligt u eenmaal in bed? Vermijd de televisie en uw smartphone. Deze geven te veel licht, waardoor uw biologische klok in de war raakt, en te veel informatie die je hersenen druk aan het werk zet, terwijl ze nu tot rust moeten komen. Ook geven electrische apparaten warme af en dat u er beter niet bijhebben in deze tijd van het jaar.
Houd uw slaapkamer koel en fris
Slaap in een donkere, koele en goed geventileerde slaapkamer. Nachtelijke duisternis is goed voor de biologische klok en de frisse lucht helpt ook bij een goede nachtrust. In de warme zomermaanden is een koele en frisse kamer niet altijd even makkelijk te realiseren. Zorg daarom voor een fris bed, gebruik een luchtig katoenen laken en ook katoenen kleding helpt u bij een goede nachtrust. Katoen heeft als mooie eigenschap dat u zo koel mogelijk blijft, het ademt goed door en neemt veel zweet op. Doordat zweet niet op het lichaam blijft liggen, blijft u vanzelfsprekend koeler tijdens de nacht.
Koudschuim topper
Slaap op een heerlijk verkoelende koudschuim topper van Beddenleeuw. Het koudschuim topdek matras heeft een open celstructuur en een duurzame kern die samen zorgen voor een gemakkelijke vochtafvoering en een goede ventilatie. Uw topper zal hierdoor langer als nieuw aanvoelen. Dit type koudschuim past zich uitstekend aan aan de temperatuur in uw kamer waardoor u geen last zult hebben van grote temperatuurverschillen in bed. Door het gebruik van hoogwaardig HR40 koudschuim ervaart u een comfortabele en evenredige tegendruk over het gehele matras.
Tenslotte
Let ook goed op wanneer u wilt gaan sporten. Sporten is goed voor lichaam en geest, het geeft energie, maar daardoor kost het ook tijd om weer tot rust te komen. Sport daarom tot maximaal een uur voor u naar bed gaat anders kunt u de slaap misschien moeilijk vatten.
Gebruik geen alcohol en koffie vlak voor het slapen gaan. Alcohol ontspant wel, maar zorgt er in veel gevallen voor dat u heel onrustig slaapt. En cafeïne geeft energie op de vroege ochtend, maar is daarom onverstandig op de late avond.
Wij wensen u een goede nachtrust toe en hopen dat u ontspannen en uitgerust wakker wordt!